Category Archives: Zdrave namirnice

Noni Sok i Prevencija Sterenja

Pre nego što vidimo kakva je veza Noni soka i prevencije posledica starenja, bilo bi poželjno da ispitamo kakve su promene našeg načina života i ishrane bitne da bi se telo izborilo sa posledicama starenja.

Antiejdžing (AntiAging) medicinska zajednica i antiejdžing pokret veruju da kako starimo nije neophodno da se suočavamo sa umanjenim telesnim funkcijama. Oni sugerišu da se umanjenim telesnim sposobnostima možemo da se suprotstavimo nutritivnim dodacima koji donose optimalno zdravlje i produžene mentalne i fizičke sposobnosti. Znajući kako i zašto se naše telo menja kada starimo će nam pomoći da zaustavimo promene u ćelijama, tkivima i organima. Pošto u jednom tekstu nije moguće navesti sve promene koje donosi starenje, odlučili smo da se koncentrišemo na glavne telesne promene koje ćemo moći da usporimo – ili čak da sprečimo – tako što ćemo živeti zdravije i pogotovo tako što ćemo jesti ispravnije. Procesi starenja mogu da zahvate dva domena tela – zdravlje i izgled, a u mnogim slučajevima jedan te isti proces starenja obuhvata i zdravlje i izgled. Na primer, prevelika izloženost suncu može da dovede do pojave bora i staračkih mrlja (izgled) i da dovede do raka kože (zdravlje).

Postoje namirnice koje će pomoći telu da se izbori sa štetom prouzročenom starenjem. Ako možete da uključite ove namirnice u svakodnevni plan ishrane, moćićete da apsorbujete vitamine, antioksidanse i ostele hranjive supstance koje će vam pomoći da se vaše telo izbori sa bolestima povezanim sa sterenjem kao i da poboljšate izgled kože.

Ishrana:

Dr. Mark Å tiblih iz SAD je napravio sledeću listu od Top 10 namirnica koje treba uvrstiti u našoj ishrani.

avokadoAvokado – poseduje zdrave masnoće koje pomažu da se poboljša holesterol.

 

orasiOrasi – malo oraha svakog dana je sve što vam treba za unos potrebnih Omega 3 esencijalnih masnih kiselina za taj dan.

 

zeleno povrće salataZeleno povrće – kada bi svi ljudi svakodnevno unosili zeleno povrće u dovoljnim količinama, došlo bi do dramatičnog opadanja bolesti srca, raka i visokog krvnog pritiska. Pokušajte da konzumirate što je više moguće zelenog povrća.

vodaVoda – voda je dobra za nas, i to je najčistija vrsta tečnosti koju možemo da unesemo u svoj organizam. Neka voda bude vaše piće broj jedan – bez dodataka šećera, bez kalorija i hemijskih aditiva.

malineBobičasto voće – bobice su pune antioksidanasa i ostalih nutritivnih supstanci koje mogu da poprave štetu načinjenu starenjem.

 

zeleni čaj

Zeleni čaj – ovaj čaj je dugo bio napitak dugovečnosti u Aziji, već hiljadama godina.

 

crveno vinoCrveno vino – sadrži supstancu koja se naziva resveratrol koja pomaže telu da se bori sa bolestima izazvanim starenjem.

 

 

grašakGrašak i pasulj – su odlični izvori zdravih proteina i antioksidanasa.

 

lubenicaLubenica i dinja – sadrže mnogo vitamina za naše telo.

 

 

crna čokoladačŒokoladacrna čokolada je dobra za nas jer uravnotežuje masnoće i zdrave hemikalije koje naše telo potrebuje. Sa negativne strane, sadrži kalorije, ali ako se ograničimo na jednu kocku dnevno, dobićemo svu korist bez dodatnih kilograma.

Vežbanje:

Zajedno sa pravilnom ishranom, vežbanje je jedna od najboljih antiejdžing aktivnosti. čŒak i u starijem dobu, ljudi koji vežbaju redovno imaju manje zdravstvenih problema. Pokušajte da u svoj režim vežbanja uključite i sledeće četiri vežbe: za snagu, kardio, fleksibilnost i ravnotežu.

Stres:

Stres će pojačati antiejdžing proces. Naučite da se opustite i otklonite stres iz svog života. Koliko god jednostavno zvučalo, vežbe disanja mogu biti najbolji način da otklonite stres, zato, proučite različite tehnike disanja. Uključivanje meditacije na svakodnevnoj osnovi zajedno sa vežbama disanja i relaksacije će poboljšati vaše dugoročno zdravlje.

San:

Adekvatan san je neophodna komponenta za zdravo telo. Vaše telo radi veoma naporno dok vi spavate na poslovima sopstvenog održavanja i popravljanja, zato, ako zanemarujete san, može doći do problema. Adakvatan san svake noći pomaže da telo ostane mlado.

Toksične supstance:

Možda će vam se činiti previše jednostavno da se uopšte navede, ali izbegavanje toksičnih supstanci je veoma bitno – ove supstance čine da starite alarmantnom brzinom. To uključuje cigarete, droge, preteran unos alkohola, nemarna upotreba pesticida i sredstava za čišćenje u domaćinstvu, neki aditivi u prerač‘enoj hrani, čak i posude za kuvanje kao što su aluminijumske šerpe.

Nutritivni dodaci ishrani:

Dejvid i Peti Mejser-Rajt su napisali odličnu knjigu “Izvući najbolje iz života”. Oni veruju da svako može da živi zdrav, vičan i koristan život do 120 godina starosti tako što bi prihvatio zdrav način života, imao pravilnu ishranu i uzimao jedan broj važnih dodataka ishrani.

Njihov savet je da počnete da istražujete različite dostupne suplemente i da dodate jedan ili dva uz svoju svakodnevnu ishranu. Zatim, radite prilagoč‘avanja, tako što dodajete onoliko suplemenata koliko vam je potrebno, nakon što ste ih podrobno ispitali. Ono što je dobro za jednu osobu, ne mora biti pogodno za drugu.

Biće vam potrebno strpljenje i upornost da biste došli do tačke ispravne ravnoteže suplemenata i njihovog doziranja koje pogoduje baš vama, ali je korist koja se time postiže velika.

Starenje i Noni Sok:

noni sokŽiveti pun, zdrav i aktivan život znači biti slobodan od bolesti i tegoba. Nikada nije kasno promeniti se i učiniti da se poboljša naša svakodnevna ishrana i način života, ali zašto čekati da doč‘e do bolesti da bismo preduzeli neophodne korake u tom pravcu.

Zamislite kako doživljavate duboku starost bez akni, bola i bolesti, sa dovoljno energije i slodobni da se bavite hobijijma koje ste sami odabrali i da budete aktivni u svojoj porodici i u društvu.

Najvažniji aspekt dobrog zdravlja je veoma dobar imuni sistem. Zdravi Noni Sok ima čitavo mnoštvo nutritivnih komponenti koji su esencijalni za dobro i zdravo funkcionisanje tela. Naše telo je ekspert za sopstveno isceljivanje, ali njegova sposobnost da se isceli i regeneriše zavisi od onog osnovnog materijala koji unosite u njega. Noni biljka sadrži veliku količinu nutritivnih materija, mnogo više od ostalih poznatih voćki i omogučava telu da se isceli od mnogih bolesti koje se mogu razviti vremenom.

Ako svakodnevno unosite potrebnu dozu Noni Soka, doći će do povećanja sposobnosti ćelija da apsorbuju i koriste vitamine, minerale i ostale bio aktivne materije. Ovaj sok sadrži mnogo enzima i alkaloida koji igraju značajnu ulogu u očuvanju dobrog zdravlja.

Uzimanje dnevne doze Noni Soka kao izolovani slučaj, dok ujedno nastavljate da živite nezdravo neće biti magično sredstvo koje vodi dobrom zdravlju. Ali, ako možete polako da počnete da pravite promene u svom životnom stilu, i u isto vreme koristite ovaj sok svakodnevno, onda će doći do promene i poboljšanja vašeg zdravlja i dobrobiti.

noni sokŽiveti zdravo, aktivno i podesno u starosti je moguće i na dohvatu je ruke svakog od nas, i što pre počnemo sa promenama našeg nutritivnog unosa i životnog stila, to ćemo pre ispuniti svoj cilj. Vaš svakodnevni unos potrebne količine Noni soka će doprineti da se desi čudo i da se vaše telo regeneriše svojim sopstvenim snagama.

Izvor: nonihealth.co.nz

Grejpfrut Zdravlje iz Prirode

Grejpfrut je veliki plod nalik narandži koji pripada porodici citrusnog voća. Može se reći da je grejpfrut novi dodatak ovoj porodici, jer je ova biljka nastala prirodnim ukrštanjem narandže i pomelo biljke. Pomelo se još ponekad naziva Kineskim grejpom.

Veličina grejpfruta zavisi od njegove vrste, i ona može biti od 10 do 15 cm u prečniku. Bela materija koja se kod grejpfruta nalazi ispod  ljuske je debela od jednog pa sve do dva centimetara. Ljuska grejpa nije mnogo različita od one narandžine, ali njegovo meso dolazi u raznim bojama, od bele do pink ili crvene.

Nutritivne vrednosti Grejpfruta

Grejpfrut sadrži ne samo velike količine vitamina C, za kojeg se zna da štiti od prehlade i gripa. Vitamin C je samo jedan od nutritijenata koji pomažu u sprečavanju određenih bolesti, i kod grejpa je odnos ovih nutritivnih sastojaka takav da njihova kombinacija postaje još delotvornija. Ova nutritivna kombinovana snaga se može sresti samo kod prirodne zdrave hrane.

Sok od grejpfruta sadrži citrusnu kiselinu, prirodne šećere, i esencijalna ulja kao što su limonen, pinen i citral. Takođe ima i pomenutu visoku koncentraciju vitamina C, kao i ostale vitamine u manjim koncentracijama: vitamine A i B kompleksa, kao i vitamina E i K.

Što se tiče minerala, konzumiranjem ovog voća se mogu uneti veće količine kalcijuma, folne kiseline, fosfora, i kalijuma. Nutritivne supstance kao na primer fitonutritienti, flavonoidi, likopen i drugi mogu pomoći u borbi protiv raka i različitih drugih bolesti.

Zdravstvena korist Grejpfruta

Kada jedemo grejpfrut ili pravimo sok od njega, potrebno je normalno oljuštiti ljusku ali ostaviti što je više moguće bele materije ispod kore koji sadrži najveći deo vrednih bioflavonoida.

  • Kiselost. Iako grejpfrut ima kiselast i gorak ukus, sok od grejpfruta daje alkalnu, baznu reakciju nakon probave. Više o vrstama i značaju bazne i kisele hrane možete pročitati u drugom članku.  Ova veoma značajna osobina grejpa ima primenu u tretmanu pojačane kiselosti digestivnog sistema što može da bude uzrok mnoštvu drugih zdravstvenih problema.
  • Arteroskleroza. Pektin u ovoj biljci je efektivan u smanjenju akumulacije arterijskih naslaga, a vitamin C pomaže u ojačavanju i održavanju elastičnosti arterija.
  • Rak grudi. U nekim istraživanjima, bioflavonoidi koji su pronađeni u grejpfrutu su bili u stanju da čak zaustave rast kancerogenih ćelija kod raka grudi, tako što su pomagali u odstranjivanju viška estrogena. Novija istraživanja (videti komentare ispod) pobijaju ovu tvrdnju i čak govore o tome da redovno konzumiranje grejpfruta povećava rizik od raka grudi za trećinu. U svakom slučaju  kontraverza je da li dolazi do inhibicije ili pospešivanja produkcije estrogena u organizmu nakon konzumiranja grejpfruta.
  • Obična prehlada. Obična prehlada je obično način da telo kaže kako je premoreno, preopterećeno ili da je došlo do energetskog disbalansa u organizmu. Redovna porcija soka od grejpa za vreme stresnog perioda daje vašem imunom sistemu preko potrebno ojačanje da bi se preventivno delovalo na prehladu.
  • Holesterol. Određene supstance u grejpfrutu pomažu da se smanji prekomerna proizvodnja holesterola u jetri.
  • Dijabetes. Smatra se da dijabetičari mogu da jedu grejpfrut bez problema. Postoji i mišljenje da grejp smanjuje tendenciju prema dijabetesu kod potencijalno rizičkih grupa.
  • Poremećaji u varenju. Sok od grejpfruta može pomoći da se poboljša probava tako što stimuliše tok želudačnih sokova. Jedite grejp zajedno sa belom supstancom ispod kore i sa središnjim končastim delom koji čija vlakna pomažu u boljem radu creva.
  • Umor. Na kraju dugog zamornog dana, popite miks od pola čaše soka od grejpa sa pola čaše soka od limuna. Dodajte malo meda, i to će vam veoma pomoći da odstranite akumulirani umor i stres sa posla.
  • Groznice. Pored pojačanog unosa tečnosti, unos soka od grejpfruta može pooći da se smanji eventualna groznica.
  • Nesanica. Sok od grejpa koji se konzumira tik pre spavanja može da pomogne da lakše zaspite ili da smanjite posledice insomnije.
  • Trudnice. Bio flavonoidi i vitamin C takođe pomažu da se smanji zadržavanje vode ili otekline u nogama za vreme trudnoće.
  • Natečeno grlo. Piti sveže isceđeni sok od grejpfruta pomaže ako imate natečeno grlo i ublažava kašalj.
  • Mršavljenje. Grejpfrut sadrži enzime koji mogu pomoći da se apsorbuju i smanje šećeri u organizmu. Zato je veoma popularan kod ljudi na dijeti ili uopšte koji žele da smanje telesnu  težinu. Ako ne spadate u kategoriju ljudi koje smo pomenuli, dovoljno je uzeti čašu sveže isceđenog soka na dan i jesti normalno.

Saveti za pravilno konzumiranje grejpfruta

  • Odaberite grejpfrut na isti način kao kada biste birali narandže. Na blagi pritisak rukama, grejpfrut bi trebao da reaguje tako što se brzo vrati u svoj prvobitni oblik. Ako ste u prilici da birate, kupite ružičaste i crvene varijante grejpa, koje su malo slađe od žutog grejpfruta.
  • Držite ih na sobnoj temperaturi pre no što hoćete da napravite sok da biste uspeli da izvučete najviše od njih. Odsecite ih na pola i oljuštite koru.
  • Ako vam je ukus previše gorak ili previše kiseo, pomešajte sok od grejpfruta sa sokovima drugih svežih voćki ili dodajte mu malo meda.

Mere opreza

Grejpfrut sadrži velike količine flavonoida naringina što može dovesti do problema i mnogih propratnih efekata nekih sintetičkih lekova ili sprečiti normalan metabolizam leka i brzo izbacivanje toksičnih delova leka. Obavezno konsultujte lekara da li vaš lek može da ide uz grejpfrut. Za listu nekih od lekova koji ne mogu da idu uz grejpfrut možete konsultovati sledeću web stranicu.

Ako ste na lečenju medikamentima koji se kose sa grejpfrutom bolje je piti sok od narandže. To je dobra zamena jer sadrži slične elemente i vitamine ali bez rizika interakcije sa lekovima.

Ako niste na lekovima, grejpfrut može da vam donese mnogo dobra. Ipak, uprkos svemu dobrome, uvek se setite da sok od grejpfruta konzumirate umereno. Grejfpfrut jeste zdravlje iz prirode ali prevelik unos soka od grejpfruta može da dovede do izbacivanja kalcijuma iz tela, i samim tim do propadanja zubi i koštanog tkiva.

Adaptirano prema izvoru sa sajta: http://www.juicing-for-health.com/

Namirnice za ubrzavanje metabolizma

Ako želite da se hranite zdravo, ali i ako želite da regulišete svoju telesnu težinu, bitno je znati koje su to namirnice koje dovode do ubrzavanja metabolizma.

U daljem tekstu govorićemo o deset namirnica koje će vam pomoći da pojačate metaboličke funkcije tela i da oslabite. Uvek je bitno zapamtiti da se kalorije mogu brojati iz dana u dan, da se mogu regulisati porcije obroka, ali da ne postoji zamena za dobro izbalansiranu ishranu i redovnu umerenu fizičku aktivnost.

Metabolizam je proces koji dovodi do razgradnje ugljenih hidrata, masnoća i belančevina u energiju. Ova energija može biti iskorišćena od strane tela u procesima izgradnje i održavanja životnih funkcija. Najpre telo razgrađuje uglene hidrate, zatim masti i konačno proteine.

Metabolizam je možda delimično zasnovan na genetskom nasleđu ali sigurno da konzumiranje prave hrane može da ubrza metabolizam za desetak procenata.

Uopšteno govoreći hrana kao što je povrće, voće i riba, nemasni proteini i zrnevlje ubzrava metaboličke procese. Na primer, ovde govorimo o spanaću, šargarepi, špargli, kupusu, brokoliju, i o lisnatom povrću.

Takođe tu spada i ćuretina ili piletina bez kože kao izvor proteina. Omega 3 masne kiseline koje su sastavni deo mogih morskih riba mogu takođe pomoći u ubrzavanju probave hrane. To će dovesti takođe i do uvećanja koncentracije enzima koji sagorevaju masnoće na uštrb onih koji ih skladište. Celo zrno pirinča, ječma ili ovsa je takođe značajan ubrzavač metabolizma.

Sledi lista od 10 namirnica zdrave hrane za pospešivanje metabolizma:

  1. Voda.Najnovija proučavanja sugerišu da unos vode u organizam ubrzava sagorevanje kalorija i mršavljenje. Istraživanja sprovedena u nemačkoj sugerišu da se stepen funkcionisanja metabolizma može povećati do 30 procenata nakon što su ispitane osobe popile pola litre vode. Voda je takođe prirodno sredstvo za potiskivanje apetita. Voda ispire natrijum i toksine iz našeg organizma. Ako se pije dovoljno vode to će imati za posledicu da nećete tako lako moći da žeđ zamenite za glad (ovo se ponekad dešava kada osoba zameni potrebu za unošenjem vode u organizam sa potrebom za unošenjem hrane). Započnite dan sa čašom čiste vode. Vodite računa takođe i da ne preterate, jer preteran unos vode može isto tako da bude štetan.
  2. Zeleni čaj.Proučavanja su pokazala da ekstrakt od zelenog čaja pojačava metabolizam i može pomoći u smanjenju telesnih kilograma. Zeleni čaj je poznat kao namirnica koja dovodi do popravljanja raspoloženja, a sadrži i antikancerogene supstance u svom sastavu. Takođe se smatra da zeleni čaj pomaže u preventivi srčanih oboljenja. Trenutno se smatra najnovijim trendom kod slavnih ličnosti koje su opsednute mršavljenjem. Tržište je preplavljeno namirnicama koje sadrže ekstrakt zelenog čaja ali budite svesni da je i sama biljka zaista fantastična i da ima odličan ukus.
  3. Supa.Jedite manje a u isto vreme sagorite više masnoća tako što ćete konzumirati jedan tanjir supe uz glavni obrok dnevno. Prema istraživanjima američkih nutricionista, supa je odlično sredstvo da se potisne apetit jer sadrži kombinaciju tečnosti i čvrstih materija koje utoljuju glad. U istraživanjima, ispitanici su mogli da biraju između tri predjela sa istim brojem kalorija: tanjira kokošije supe sa pirinčom, komada pečene piletine sa pirinčom, i komada pečene piletine sa pirinčom i čase vode. Ispitanici koji su uzeli supu kao predjelo su kasnije uneli u proseku 100 kalorija manje u glavnom obroku. Supa je
    u stanju da utoli glad sa relativno malim brojem unešenih kalorija.
  4. Grejpfrut.Dijeta uz pomoć grejpa nije mit. Istraživači su pronašli da ljudi koji jedu pola grejpfruta uz svaki odbrok u roku od 3 meseca u proseku smršaju 2 kilograma. Grejp je voće iz porodice citrusnih biljaka i sadrži mnogo vitamina C. Smatra se da smanjuje nivo šećera u krvi. Ako uzimate lekove, proverite sa svojim lekarom da li postoje neke interakcije vaših lekova sa grejpfrutom. To je odlična alternativa narandži ili jabuci i može pomoći u regulisanju telesne mase.
  5. Jabuke i kruške.Osobe koje su prekomerno debele a jedu u proseku 3 manje jabuke ili kruške dnevno mršave više prilikom niskokalorične dijete od onih osoba koje ne uključuju ove voćke u svoju dijetu sa unosom malo kalorija. Poznato je takođe da osobe koje konzumiraju voće takođe u proseku unose mjanje kalorija. Sledeći put kada vas spopadne želja da pojedete nešto slatko posegnite za ovim fenomenalnim niskokaloričnim voćkama. Jabuke i kruške su bogate vlaknastim materijama i zbog toga osećaj sitosti koji će proizvesti u stomaku trajeće duže.
  6. Brokoli.Istraživanje za istraživanjem uvek iznova dokazuju činjenicu da je kalcijum povezan sa mršavljenjem. Brokoli ne samo da su bogate kalcijumom već takođe su pune vitamina C, što pojačava apsorpciju kalcijuma. Ovaj član familije kupusa takođe je bogat mnoštvom vitamina A, vlaknima i folatima. Brokoli su namirnica koja sadrži veoma malo kalorija a i isto vreme je bogata fitohemikalijama koje jačaju vaš imunitet i štite od bolesti.
  7. Nemasni jogurt.Mlečni proizvodi mogu pospešiti vaše napore koji su vezani za postizanje optimalne težine. Ako su mlečni proizvodi uključeni u program dijete u obliku tri do četiri manje porcije dnevno to može da da bolje rezultate u odnosu na dijetu bez mlečnih proizvoda sa istom količinom unešenih kalorija. Nemasni jogurt je bogat izvor kalcijuma obezbeđujući oko 450 mg kalcijuma (preporučena dnevna doza za žene između 19 i 50 godina) u porciji od 250 ml jogurta. Osim toga jogurt je bogat i proteinima i ostalim hranjivim namirnicama kao i blagotvornim bakterijama za digestivni sistem.
  8. Ćurka.Proteini mogu pomoći da se ubrza metabolizam, da se smanji masno tkivo i da se izgradi mišićno tkivo. Unošenjem proteina se može potrošiti više kalorija. 100 grama nemasne ćurećih grudi bez kostiju i kože ima oko 120 kalorija i obezbeđuje oko 25 grama proteina, 1 grama masnoće i 0 grama zasićene masnoće. Ćuretina je malo žilavija od piletine i njen ukus je malo drugačiji ali ako baš morate da unosite meso onda neka to ne bude svinjetina.
  9. Ovas.Ovo je namirnica zdrava za srce i visoko je pozicionirana na lestvici dobrih i zdravih namirnica na bazi ugljenohidrata. Ovas je bogat vlaknima koja pomažu u borbi protiv holesterola i rastvaraju masti. Ovas će obezbediti da se osečate sitima i dati vam energiju potrebnu za vaše aktivnosti. Bodi-bilderi su već godinama unazad koristili ovsanu hranu kao deo njihovog doručka jer je to hrana bogata raznim nutrientima.
  10. Ljute papričice.Ljute papričice mogu da ubrzaju vaš metabolizam i da umire vaše potrebu za hranom. Evo zašto: ova vrsta hrane sadrži hemikalije koje privremeno stimulišu telo da oslobodi više hormona stresa koji ubrzavaju metabolizam i dovode do viška sagorenih kalorija.

Svaka od ovih namirnica će podmiriti vaše potrebe za hranom na duži rok a u isto vreme neće biti bogata kalorijama. Sveže voće i povrće bogato vodom ili supa razblažuju kalorije u vašem obroku i omogućavaju vam da jedete količinski više bez da pređete ukupni iznos dozvoljenih kalorija. Voće bogato vlaknima, i žitarice punog zrna će održavati vaš digestivni sistem u pravilnom funkcionisanju i nivo insulina što sprečava nagomilavanje masnoća. Nemasno meso pojačava metabolički nivo i sagoreva kalorije jer je potrebno više energije da bi se probavilo od ostalih vrsta hrane.

Kontrola veličine obroka je takođe još uvek važna. Samo zato što je neka hrana dobra to ne znači da smete da preterate. Jedite nekoliko manjih obroka i nekoliko zdravih obroka preko celog dana. Postoje i namirnice u ishrani koje su označene kao hrana sa negativnim kalorijama. Za većinu ljudi unos kalorija na dnevnoj bazi je od 2200 do 2800, u zavisnosti od pola i visine.

Osim propisne ishrane i razne vrste umerenih vežbi može pomoći u vašem cilju da ubrzate metaboličke procese.

Da li je čokolada zdrava hrana?

Ponekad se postavlja pitanje da li je čokolada samo napast ili može da ima neko pozitivno delovanje na zdravlje ljudi. Treba odmah na početku uzeti u obzir da nisu sve čokolade iste: postoje različiti proizvođači, različite vrste čokolade sa različitim sastavom. Zato nije jednostavno dati ogovor na ovo pitanje. Bolje je upitati se da li je kakao, od kojeg se svaka čokolada pravi zdrava hrana. Da vidimo najpre od čega se pravi kakao. Kakao se dobija od zrna kakaovca. Kakaovac je zimzeleno drvo koje se može sresti u tropskim šumama Amerike. Od zrna se dobija kakao puter koji se kombinuje sa šećerom, mlekom i mlečnim proizvodima, vanilijom, i emulgatorima kao što je soja lecitin. Razlog za ovo je jednostavan – čokolada koja se tako dobija ima mnogo bolji ukus od početnog gorkog zrna kakaoa. Zato možemo zaključiti da je konačni proizvod izgubio mnogo od kakaovog početnog korisnog
dejstva, pod uslovom da ona postoje.

Biljka kakaoa sadrži fitohemikalije, a to su korisne supstance i grupa ovih jedinjenja se zovu flavonoidi. Njihovo prisustvo nam govori da je drvo kakao-a puno antioksidanasa sposobnih da deluju preventivno nasuprot mnogim bolestima. Flavonoidi su prisutni i u vinu kao i u zelenom čaju i u još nekim vrstama hrane, ali je njihova koncentracija u kakao plodu izuzetno visoka.

Vršena su mnoga istraživanja vezana za čokoladu i za delovanje čokolade na ljudski organizam. Poznato je da kakao stimuliše lučenje serotonina u mozgu, a serotonin je upravo ona supstanca koja je odgovorna za poboljšanje raspoloženja. Zato nije ni čudo da mnogi ljudi uzimaju čokoladu da bi podigli nivo svog raspoloženja, raspršili tugu ili depresiju i postigli blagotvorno emocionalno stanje.

Ipak teško je doneti definitivni zaključak o korisnosti čokolade jer ova proučavanja često nisu sistematična i međusobno se isključuju.

Kakao je bio poznat i korišćen kod Inka, Maja i Asteka. Oni su ga koristili u tradicionalnoj medicini kao sredstvo za poboljšanje apetita kod neuhranjenih, kao stimulant nervnog sistema, kao sredstvo protiv umora i kao lek protiv slabe probave. Takođe su ga koristili da bi lečili gubitak kose, reumatizam, ili kao antiseptično sredstvo za rane i opekotine i posekotine.

Iz svega ovoga jasno je da je kakao prilično korisna biljka, ali da li možemo isto da kažemo za čokoladu.

Način na koji se čokolada uobičajeno priprema podrazumeva upotrebu masnoća, šećera, a sve to znači da je čokolada jako bogata kalorijama. Negativne posledice šećera i masti po zdravlje daleko nadmašuje pozitivno delovanje kakaoa. Osim toga količina čokolade potrebne da se postigne značajniji zdravstveni učinak nije mala, tako da do izraza obavezno dolaze negativne uticaji ostalih komponenti čokolade. Zato kao po pravilu eksperti i stručnjaci za pravilnu ishranu preporučuju crnu čokoladu i kažu da je ova vrsta čokolade zdravija. Takođe prah kakaoa je bolji i korisnije ga je konzumirati od konzumiranja obične, mlečne ili bele čokolade, kao i tople čokolade.

Ako ste na dijeti, onda višak unešenih kalorija treba da se kompenzuje na drugi način, jer čokolada je uvek bogata kalorijama.